Nu kan Ølsted U & GF redde liv med hjertestarter fra TrygFonden

Fremover kan borgerne færdes trygt ved Ølsted U & GF, der netop har modtaget en hjertestarter fra TrygFonden. Hjertestarteren, som er en lille boks på væggen, bliver placeret på sportspladsen ved indgangen til hallen, hvor den er tilgængelig hele døgnet.

Hvert år bliver 3.500 mennesker i Danmark ramt af hjertestop uden for hospitalerne. Kun ca. 10 procent overlever. De minutter, der går, fra et menneske falder om med hjertestop, til ambulancen kommer, er de mest kritiske, og den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet.

Derfor har Ølsted U & GF søgt om og netop modtaget en hjertestarter fra TrygFonden. Med hjertestarteren fulgte et kursus, hvor repræsentanter fra den lokale børnehave, skole og sportsforening er blevet uddannet i hjertelungeredning, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

- Donationen af hjertestarteren til Ølsted U & GF er en del af TrygFondens indsats for at forbedre danskernes adgang og kendskab til hjertestartere. De nyeste tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 44 procent af dem, som falder om med hjertestop, får hjertelungeredning af vidner, før ambulancen ankommer. Men det er kun i meget få tilfælde, at vidner anvender en hjertestarter, siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser.

- Den mest effektive behandling ved hjertestop er stød med en hjertestarter. Derfor er det vigtigt, at hjertestarterne bliver hængt op over hele landet, så der er størst mulig chance for, at der er en i nærheden, når der sker hjertestop. Når man ringer 1-1-2 er det sundhedsfaglige personale klar til at guide den pårørende igennem forløbet, så danskerne skal ikke være bange for at bruge hjertestarterne.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert
Hos TrygFonden oplever man en stigende interesse for hjertestarterne, fordi mange foreninger, klubber og offentlige institutioner har fået øjnene op for den tryghed, som hjertestarterne giver. 


Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug. Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i.

Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Flere liv kan reddes
Hvis adgangen til hjertestartere bliver bedre, og flere danskere lærer hjertelungeredning, vil flere liv kunne reddes. Derfor har TrygFonden siden 2006 hvert år doneret 100 hjertestartere til offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker. Indtil nu er 38 liv blevet reddet af TrygFondens hjertestartere.

I november 2011 kom Sundhedsstyrelsen med nationale anbefalinger til placering af hjertestartere på offentlige steder. Ifølge anbefalingerne bør hjertestarterne hænge steder, hvor de er tilgængelige hele døgnet. Derfor følger der et skab med hjertestarteren fra TrygFonden, så hjertestarteren kan hænge udendørs.
 
Du kan se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk, eller via applikationen ”TrygFonden Hjertestart”, som kan downloades gratis til iPhone og Android.

Ølsted Ungdoms & Gymnastik Forening | Kirstinelundsvej 9, Ølsted | 8723 Løsning | info.oelstedugf@gmail.com